13 Sep

Syndróm suchého oka

Syndróm suchého oka spoznáte podľa nepríjemných sprievodných príznakov: pálenia, škriabania, svrbenia v očiach,Syndróm suchého oka svetloplachosti. Patrí k nemu aj pocit piesku alebo sucha v očiach, a niekedy trocha prekvapivo aj nadmerné slzenie. Príčinou syndrómu suchého oka sú poruchy tvorby sĺz, alebo tvorba sĺz s „nesprávnym“ zložením.


Read More
01 Sep

Zobrať si okuliare prvýkrát do školy nie je také ľahké ako by sa mohlo zdať. Ale nie je to zas ani také hrozné ako by sa mohloDievča v okuliaroch zdať. Tak pozrime sa na to bližšie. 


Read More
27 Aug

Je prirodzené, že rodičia nie sú pripravený, keď sa dozvedia že ich dieťa musí nosiť okuliare. Nejde to vždy jednoducho a rýchloDeti v okuliaroch prijať že budete mať dieťa „s okuliarmi”. Ak je to  pre vás ťažké, prečítajte si pár rád ako s tým dieťaťu pomôcť. 


Read More
23 Jul

Dlhodobá práca za počítačom je činnosť, s ktorou u nás príroda pôvodne nepočítala. Preto náš zrak (ale aj celkový zdravotný stav) môže intenzívnou prácou za PC do značnej miery utrpieť, a dokonca si odniesť následky.


Read More
18 Jul

Počet detí ktoré musia nosiť okuliare už od útleho veku má žiaľ vzrastajúcu tendenciu. V prvých dňoch po na

Dievča v okuliarochrodení dieťa zrakom rozoznáva svetlo od tmy a pohyby v okolí, nedokáže však zaostriť zrak a rozoznať detaily. Ostrozrakosť sa v ňom rozvíja len pomaly a celý proces vývinu detského oka je dovŕšený približne vo veku až 8 rokov.


Read More
16 Jul

Ako ste na tom s očným tlakom?

Príliš vysoký očný tlak poškodzuje očný nerv, vedie k postupnému odumieraniu nervových vlákien a k poruchám videnia. Poruchy videnia sa prejavujú najskôr na periférnych oblastiach zorného poľa, takže ľahko uniknú pozornosti pacienta. Neskôr sa žiaľ zhoršuje videnie aj v centrálnej oblasti. Predíďte problémom a prečítajte si viac. 


Read More
13 Jul

Ako si vybrať z oka cudzí predmet?

Cudzie teliesko v oku je nepríjemnosť, s ktorou sme sa už neraz stretli všetci.  Oko slzí, sčervenie a stáva sa svetloplachým. Niekedy cudzí predmet v oku dokonca spôsobí kŕčovité zavretie viečok, takže oko ani nedokážeme otvoriť a prezrieť. 

Čo potom s tým?


Read More
12 Jul

Najčastejšími príčinami sú krátkozrakosť (myopia), ďalekozrakosť (hyperopia), astigmatizmus a presbyopia. Čo sa za týmito názvami skrýva? Prečítajte si viac o oku a najčastejších očných vadách. 


Read More
11 Jul

Vzhľadom na značné rozdiely medzi dioptrickými okuliarmi a kontaktnými šošovkami by sa mohlo zdať, že voľba medzi nimi je pomerne jednoduchá. Mnohí užívatelia sa však nevedia rozhodnúť či uprednostniť  kontaktné šošovky, alebo dioptrické okuliare. V tomto článku si priblížime základné rozdiely, výhody a nevýhody oboch optických pomôcok podľa nasledovných kritérií.


Read More
09 Jul

Letná dovolenka – to sú hory, more a mnoho slnka. Práve počas letných dovoleniek vystavujeme náš zrak slnečným lúčom omnoho častejšie ako po zvyšok roka, preto je potrebné viac sa starať aj o jeho ochranu pred slnečným žiarením.


Read More
na stránku
Nahrávám...