Letná dovolenka – to sú hory, more a mnoho slnka. Práve počas letných dovoleniek vystavujeme náš zrak slnečným lúčom omnoho častejšie ako po zvyšok roka, preto je potrebné viac sa starať aj o jeho ochranu pred slnečným žiarením.

 

Skutočne potrebujeme slnečné okuliare?

 

Aj keď sa naše oči chránia pred slnečným svetlom dúhovkovou clonou a sťahovaním zreníc, pri nadmerných dávkach slnečného žiarenia môže dôjsť k degeneratívnemu poškodeniu sietnice, k sivému zákalu, zákalom rohovky a ďaľším nepríjemným ochoreniam. Odolnosť každého z nás je pritom individuálna a záleží od mnohých faktorov vrátane vrodených dispozícií. Nosenie slnečných okuliarov by malo byť mimo interiéru štandardom, a to dokonca aj pri zamračenej oblohe.

 

Nekupujte si slnečné okuliare na ulici

 

Napriek lákavým cenám a peknému dizajnu zvážte kúpu slnečných okuliarov v stánkoch na ulici, na tržniciach, alebo v predajniach turistických suvenírov. Nie sú okuliare ako okuliare! Pozrite si napríklad aktuálnu ponuku slnečných okuliarov z vašej online optiky.

 

Akú farbu tónovania šošoviek zvoliť?

 

Zabudnite na módne výstrelky. Červená, ružová, oranžová či modrá nie sú v žiadnom prípade ideálne farby na dlhodobé použitie. Pre slnečné okuliare je najvhodnejšie tónovanie zelenou ktorá má na oči veľmi pozitívne účinky, alebo sivou. Pozor, nekupujte tmavé slnečné okuliare bez UV filtra. Také okuliare sú vyslovene nebezpečné, pretože namiesto ochrany oka zmýlia zrenicu prítmím, tá sa rozšíri a prijme omnoho viac škodlivého slnečného žiarenia ako keby ste nemali žiadne okuliare.

 

Pri mori aj na horách len so slnečnými okuliarmi

 

Niektoré exteriérové plochy mimoriadne odrážajú slnečné žiarenie. Patria medzi ne vodné hladiny, skalnaté povrchy, snehové a ľadové polia. Pre bezpečný pobyt v takýchto lokalitách sú preto kvalitné slnečné okuliare s najvyššou možnou UV ochranou a zrkadlovou antireflexnou vrstvou absolútnou nevyhnutnosťou. V opačnom prípade môžete zažiť nepríjemný efekt ako po zváraní bez zváračských okuliarov, teda akútne podráždenie a zápal očí.

 

Aj na dovolenke sa môžu zísť umelé slzy

 

Na slnkom podráždené oči, ale aj po plávaní v slanej morskej vode, po pobyte v prašnom prostredí či po celodennej práci za PC pomôžu zrak ukľudniť a prečistiť umelé slzy. Tento prípravok je dostupný vo viacerých formách, najvhodnejšia je asi klasická varianta v podobe kvapiek. Na spojivkový vak oka si kvapnite jednu – max. dve kvapky, ukľudňujúci účinok sa prejaví veľmi rýchlo.

 

Dioptrické slnečné okuliare?

 

Samozrejme, aj táto možnosť je u nás možná a dostupná. Dioptrické slnečné okuliare s UV filtrom a antireflexnou vrstvou sú užitočné nielen na dovolenke, ale aj za volantom alebo pri ďaľších činnostiach. Je to vždy lepšia varianta ako kombinovať kontaktné šošovky so slnečnými okuliarmi. Práve na dovolenke pri mori sú kontaktné šošovky veľmi nebezpečné. Ak sa na ne v mori či bazéne uchytia mikróby či iné mikroorganizmy, môže dôjsť k nepríjemnej infekcii oka. Takže platí – keď na dovolenku, tak s okuliarmi.