Vzhľadom na značné rozdiely medzi dioptrickými okuliarmi a kontaktnými šošovkami by sa mohlo zdať, že voľba medzi nimi je pomerne jednoduchá. Mnohí užívatelia sa však nevedia rozhodnúť či uprednostniť  kontaktné šošovky, alebo dioptrické okuliare. V tomto článku si priblížime základné rozdiely, výhody a nevýhody oboch optických pomôcok podľa nasledovných kritérií.

 

1/ Jednoduché použitie

 

Kým dioptrické okuliare sa zakladajú a používajú veľmi jednoducho, u kontaktných šošoviek ide o pomerne náročné úkony. Už samotná aplikácia kontaktnej šošovky do oka si vyžaduje čisté prostredie, trocha zručnosti a cviku, ale aj dostatočné osvetlenie. Mnohí užívatelia pri nasadzovaní šošoviek potrebujú pomocné zrkadlo. Kontaktné šošovky si vyžadujú uchovávanie a pravidelné čistenie v špeciálnom roztoku. Dioptrické okuliare sú v tomto smere prakticky bezúdržbové.

 

2/ Príjemné nosenie

 

Začiatky nosenia kontaktných šošoviek sú mimoriadne nepríjemné, spojené s rezavou bolesťou a začervenaním očí. Pre šokované oko je to cudzí predmet, a snaží sa ho slzami vyplaviť. Samozrejme po pár dňoch alebo týždňoch nosenia si oči začnú privykať. Časom už skúsený užívateľ kontaktné šošovky v oku ani necíti. Rámy moderných dioptrických okuliarov používajúcich stenčené a odľahčené sklá sú z hľadiska príjemného nosenia absolútne bezproblémové.

 

3/ Zdravotné riziká

 

Pri kontaktných šošovkách je absolútna čistota a sterilita nevyhnutnosťou. Pri porušení prísnych zásad môžu kontaktné šošovky ľahko zavliecť do oka infekciu. Je vyslovene nebezpečné nechať si ich nasadené v prašnom prostredí, pri plávaní v bazéne a pod., kde sa môžu na povrch kontaktných šošoviek dostať mikroorganizmy alebo cudzie telieska. Potom už stačí nedostatočné vyčistenie a môže dôjsť k infikovaniu oka. Pri chybnom používaní kontaktných šošoviek nastávajú na rohovke oka patologické zmeny. Ďaľším problémom je, že kontaktné šošovky obmedzujú prísun kyslíka k povrchu oka, čo môže viesť okrem iného k edému rohovky. Užívatelia kontaktných šošoviek sú ohrozovaní celým radom ďaľších ochorení – napríklad vaskularizáciou rohovky, gigantopapilárnou keratokonjuktivitídou, mikrocystami, vakuolami a pod. Pri dioptrických okuliaroch takéto problémy nie sú.

 

4/ Estetické hľadisko

 

Nosenie kontaktných šošoviek je populárne najmä medzi mládežou, ktorá sa jednoducho ostýcha nosiť okuliare – správne aplikované kontaktné šošovky sú v podstate „neviditeľné“. Ďaľšou výhodou nosenia kontaktných šošoviek môže byť, že nijako neprekážajú počas športovania a iných pohybových aktivít. Medzi dioptrickými okuliarmi však nájdete aj elegantné modely s vysokou estetickou hodnotou, dotvárajúce osobnosť a vzhľad svojho nositeľa. Súčasťou sortimentu sú tiež decentné a nenápadné rámy či polorámy. Moderné okuliarové rámy s odľahčenými plastovými šošovkami takmer nič nevážia a perfektne sedia, takže sa bez problémov uplatnia aj pri aktívnych užívateľoch.

 

Záverom: konečná voľba je samozrejme na vás. Vzhľadom na vyššie uvedené zdravotné riziká a komplikovanejšie použitie kontaktných šošoviek sú stáročiami osvedčené (a v súčastnosti do technickej dokonalosti dotiahnuté) dioptrické okuliare výrazne lepšou a BEZPEČNEJŠOU voľbou na každodenné nosenie pre väčšinu užívateľov.