Syndróm suchého oka spoznáte podľa nepríjemných sprievodných príznakov: pálenia, škriabania, svrbenia v očiach, svetloplachosti. Patrí k nemu aj pocit piesku alebo sucha v očiach, a niekedy trocha prekvapivo aj nadmerné slzenie. Príčinou syndrómu suchého oka sú poruchy tvorby sĺz, alebo tvorba sĺz s „nesprávnym“ zložením.

 

Prečo potrebujeme slzy?


Syndróm suchého oka

Slzy chránia povrch oka pred škodlivými vonkajšími vplyvmi ako je prach, vietor, exhaláty, baktérie a pod. Počas žmurkania sú viečkami roztierané po povrchu oka v podobe slzného filmu a zásobujú ho vitamínmi a živinami. Len vďaka slzám vidíme dokonale, pretože udržiavajú povrch rohovky zdravý, vlhký a hladký. S vyšším vekom sa tvorba sĺz postupne znižuje, syndróm suchého oka sa však môže prejaviť aj u mladých ľudí. Niekedy tiež dochádza k suchému zápalu spojoviek kombinovanému so suchom v ústach a zápalmi kĺbov (Sjögrenov syndróm).

 

Ako prichádzame o slzy?

 

Možných príčin vzniku syndrómu suchého oka je mnoho. Patrí medzi ne používanie očných kvapiek obsahujúcich chemické konzervanty, nosenie kontaktných šošoviek, očné infekcie, agresívne šampóny, niektoré lieky, moderný spôsob života spojený s dlhodobou prácou za počítačom v klimatizovaných miestnostiach, ale aj chorobné zmeny povrchu oka znemožňujúce dokonalé pokrytie oka slzným filmom pri žmurkaní atď...

 

Syndróm suchého oka a zvýšené slzenie.

 

Stáva sa, že pacient trpí syndrómom suchého oka napriek tomu že sa zároveň sťažuje na zvýšené slzenie. Príčinou tohto zdanlivo nelogického faktu je fakt, že nedostatok sĺz sa oko snaží vyriešiť zvýšenou produkciou nových sĺz. Tieto narýchlo produkované slzy však nie sú dostatočne „kvalitné“ - neobsahujú dostatok tuku, preto sa rýchlo z oka odparujú a celý proces prebieha dookola. Aj preto je dôležité nechať si oči pravidelne vyšetriť u očného lekára, ktorý jednoduchým testom diagnostikuje syndróm suchého oka a navrhne vhodný spôsob liečby.

 

Liečba syndrómu suchého oka

 

Základom úspechu je určenie príčiny vzniku syndrómu. Ak je napríklad príčinou nosenie kontaktných šošoviek, pomôže prestať s ich používaním a nahradiť ich dioptrickými okuliarmi. Na zmiernenie nepríjemných prejavov syndrómu suchého oka sa používajú umelé slzy vo forme kvapiek alebo gelu. Gelové umelé slzy sa s úspechom aplikujú aj na noc, ako tzv. očný lubrikant. Aj pri umelých slzách si však treba dať pozor, či neobsahujú vyššie spomínané konzervanty. Pri výbere vám určite poradí skúsený lekárnik alebo váš očný lekár.