Dlhodobá práca za počítačom je činnosť, s ktorou u nás príroda pôvodne nepočítala. Preto náš zrak (ale aj celkový zdravotný stav) môže intenzívnou prácou za PC do značnej miery utrpieť, a dokonca si odniesť následky.

 

Príčinou problémov s únavou zraku za počítačom je nešťastná kombinácia sústredeného pozerania na krátku vzdialenosť, jednostrannej záťaže zraku, nemennej polohy tela a psychickej záťaže pri riešení pracovných úloh. Keď sa k tomu pripočíta nevhodná ergonómia pracoviska, nekvalitný alebo zle nastavený monitor počítača, reflexné odlesky obrazovky a ďalšie negatívne faktory, stáva sa dlhodobá práca za PC pre náš zrak hotovým utrpením.

 

Ako uľahčiť očiam prácu za počítačom:

 

  1. Používajte moderné LCD monitory s vyššou frekvenciou obnovovania obrazovky (nad 75 Hz), staré monitory alebo notebooky vyraďte.
  2. Venujte čas príjemnému nastaveniu jasu a kontrastu monitoru.
  3. Ak pracujete na PC dlho do noci, vyskúšajte freeware program F.LUX automaticky prispôsobujúci intenzitu jasu a teplotu farieb displeja plynulému striedaniu dňa a noci (nájdete ho na adrese www.justgetflux.com).
  4. Neumiestňujte monitor oproti oknu alebo inému svetelnému zdroju. Horná časť displeja by mala byť asi v úrovni vašich očí. Na displeji by nemali byť odrazy svetla z okna či iných zdrojov svetla.
  5. Počas práce s PC si naplánujte pravidelné prestávky, napríklad vždy po 25 minútach intenzívnej práce doprajte svojim očiam 5 minútovú prestávku. Denná práca na PC by nemala prekračovať 6 hodín čistého času.
  6. Nezabúdajte žmurkať – žmurkanie je prirodzený spôsob ochrany a čistenia našich očí, počas práce za PC sa prirodzená intenzita žmurkania často naruší.
  7. Vybavte svoje PC pracovisko ergonomicky – od nastaviteľných stoličiek cez stojan pod notebook až po správne osvetlenie.

 

Aké okuliare sú vhodné k práci s PC

 

Ak nosíte dioptrické okuliare, zvlášť pri práci s PC dbajte na to či používate šošovky so správnymi dioptriami. Pri nákupe šošoviek okuliarov zbytočne nešetrite a kúpte si sklá s antireflexnou ochrannou vrstvou, UV a PC filtrom. Aj keď to nie je bežná prax, aj užívateľ so zdravými očami (nepotrebujúci dioptrické okuliare) si môže pri práci na PC chrániť zrak. Napríklad kvalitnými okuliarmi bez dioptrií, s už spomenutou antireflexnou ochranou, UV a PC filtrom. Namiesto čírych skiel môže použiť jemný hnedý filter na ochranu pred svetloplachosťou.

 

Pre viac informácií kontaktujte eOkuliare.sk – ochotne vám poradíme s výberom a nákupom okuliarov pre prácu s PC.