Polarizačné okuliare sú na trhu už pomerne dlho a to od 40. rokov 20. storočia. Vieme ale dnes, čo nám tento objav priniesol a aké sú jeho úskalia?

Slnko na nás svieti, pričom odráža svetlo v každom smere, horizontálne aj vertikálne. Práve horizontálne rozptýlené svetelné lúče sú druh intenzívneho odrazeného svetla, ktorý vaše oči zraňuje a zároveň zhoršuje viditeľnosť. Nazvime ho oslnenie. Našťastie, toto oslnenie môžu výrazne znížiť polarizačné okuliare. Vďaka nim totiž vieme aj pri jasnom slnečnom svetle vidieť aj tie najjemnejšie detaily.

Je zaujímavé pochopiť, ako také polarizačné okuliare fungujú. Vysvetlime si teda niektoré pomerne náročné tvrdenia a fakty.

Objavte mýty a pravdy o polarizovaných okuliaroch.

Mýtus: Polarizované okuliare úplne blokujú UV žiarenie.

Nemýľme si UV filter a polarizačnú vrstvu. UV filter nás chráni pred škodlivými lúčmi UVA a UVB a je tiež zahrnutý vo všetkých našich slnečných okuliaroch.

Polarizácia neobmedzuje UV žiarenie. Do polarizovaných okuliarov sa musí pridať samostatný materiál, ktorý absorbuje škodlivé žiarenie. Fungujú tak, že sú potiahnuté špeciálnou chemickou fóliou, ktorá odfiltruje škodlivé horizontálne lúče a tým eliminujú nepríjemné oslnenie. 

Polarizačné šošovky sú bonusom a pridanou hodnotou pri slnečných okuliaroch a neblokujú UV žiarenie.

Mýtus: Čím drahšie tým lepšie.

V skutočnosti cena nie je zárukou kvality. Slnečné okuliare sú módnym produktom a ako taký sa jeho cena odvíja od mnohých aspektov. Materiál, rok výroby a v nie poslednom rade značka. Netreba bližšie komentovať, že s menom značky rastie aj cena a nie zriedka je práve značka tvorí značnú časť ceny a nie náklady na použitý materiál. Ak si radi priplatíte za značku na strániciach okuliarov tak je to tiež voľba. Ale nie je dnes problém nájsť slnečné okuliare s kvalitnými polarizačnými okuliarmi v cenách v desiatkach eur, povedzme v zľavách na konci leta aj začínajúcich číslicou 2 či dokonca pod hranicou 20€ napríklad pri detských modeloch.

Mýtus: Bežný užívateľ nezistí či sú okuliare polarizačné.

Dáme vám tip ako z 5 sekúnd zistite, či sú slnečné okuliare polarizačné alebo nie. Pozrite sa displej smartfónu, LCD monitoru skrz šošovku okuliarov. Pomaly otáčajte okuliare asi o 60% doprava alebo doľava. Ak sú slnečné okuliare polarizované tak displej stmavne. Ak to nefunguje, slnečné okuliare nie sú polarizované.

Kontrola polarizačných okuliarov Bossa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasaďte si testované okuliare a nakloňte hlavu približne o 60 stupňov doľava alebo doprava a pozorujete obrazovkou  monitora či displeja pred vami.Ak jedna strana nefunguje, skúste nakloniť hlavu na druhú stranu. Ak sú slnečné okuliare polarizované, obrazovka sa zmení na čiernu. Ak nie, okuliare nie sú polarizačné.

Ak nemáte k dispozícii displej,  urobte to isté s dvojicou polarizovaných okuliarov. Otočte ich šošovky voči sebe o 90 stupňov. Mali by ste vidieť zjavné blokovanie svetla a stmavenie šošoviek.

Mýtus: Polarizované slnečné okuliare sťažujú sledovanie LCD displejov

Tento mýtus je úplne pravdivý. Keď sa na displej pozeráme z určitého uhla s polarizačnými okuliarmi, môže byť to čo je práve zobrazené pre nás úplne neviditeľné.  Súvisí to s povahou displeja s tekutými kryštálmi (LCD). Príkladom môže byť displej na benzínovej stanici alebo bankomat. Preto pri použití odložte polarizačné okuliare. Ale iba na tú krátku chvíľu.

Tak isto pre tých, ktorí často pracujú s farbami, a potrebujú vidieť ich pravé odtiene je lepšie pozrieť dvakrát. Rôzne farby polarizovaných šošoviek majú rôzne odtiene a kontrasty a ovplyvňujú farebnú škálu toho na čo pozeráme.

Mýtus: Polarizované slnečné okuliare sú vynikajúce pre lyžiarov snehu

Čiastočne pravda, odpoveď však nie je jednoznačná a závisí od osobných preferencií aj počasia.

Polarizačné okuliare majú svoje výhody aj nevýhody pre lyžiarov. Na jednej strane polarizovaný filter môže pomôcť výrazne znížiť oslnenie snehu, ktoré je spôsobené slnečným svetlom odrážajúcim jasný sneh. Hlavne v jasných dňoch môže byť oslnenie od snehu výrazné a polarizované slnečné okuliare môžu pomôcť lyžiarovi vidieť.

Ale! Polarizovaný filter v kombinácii so tmavnúcim efektom slnečných okuliarov však môže sťažiť rozlíšenie detailov, najmä pri pohľade nadol. V niektorých situáciách chce lyžiar vidieť a všímať si  detaily na snehu a potenciálne prekážky v ceste. Vtedy môže byť polarizácia ja obťaž a zhoršiť rozoznávaciu schopnosť napríklad zľadovatených plôch.
TIP: Majte polarizačné okuliare pre lyžovaní so sebou, nasaďte si ich na konkrétnom svahu a posúďte či vám zlepšujú videnie v danom počasí.

Mýtus: Polarizačné okuliare pomáhajú pri jazde a šoférovaní.

Pravda. Toto tvrdenie je v podstate pravdivé, v závislosti od uhla dopadu slnečného žiarenia.

Slnečné polarizačné okuliare dokážu výrazne pomôcť pri riadení vozidla a v kritických situáciách pomôcť minimalizovať oslnenie. Vidíte ostrejšie, jasnejšie a skôr. Nenamáhate si zrak a pri dlhých cestách oči pri pozeraní cez polarizačné sklá netrpia a necítite až takú únavu.

V jasných, slnečných dňoch sa slnečné svetlo odráža od lesklého povrchu automobilu pred vami ale ja od asfaltu. Polarizované okuliare môžu zablokovať časť odrazeného svetla, čo znižuje nebezpečenstvo oslnenia a zvyšuje bezpečnosť jazdy.

Avšak polarizované slnečné okuliare budú mať malý účinok, keď je slnko v určitých pozíciách na oblohe. Vo všeobecnosti sú polarizačné okuliare odporúčané pre šoférov automobilov.

Pretekári motocyklov mali zvážiť a najprv vyskúšať polarizačné okuliare ideálne pred jazdou.  Opäť, polarizovaný filter v kombinácii so slnečnými sklami môže sťažiť rozlíšenie detailov povrchu vozovky. Ropná škvrna alebo iné nebezpečenstvo sú potenciálne nebezpečné a môžu zostať bez povšimnutia motorkármi nosiacimi polarizované slnečné okuliare. Podobne zaváži aj vyššie spomenutý bod s LCD displejmi a odlesku na plastovom kryte helmy. Skúste pred ostrou jazdou za slnečného dňa.

Mýtus: Polarizované slnečné okuliare umožňujú vidieť cez vodu

To je čiastočne pravda. Vzhľadom na povahu odrazu svetla vody môžu polarizované okuliare uľahčiť videnie objektov pod vodnou hladinou. Polarizačný filter je vertikálny, zatiaľ čo väčšina odrazeného svetla vodnej plochy je horizontálne polarizovaná. Polarizované okuliare môžu preto značne znížiť oslnenie od vody a zvýšiť transparentnosť vody. Pravda čiastočne preto, že oslnenie je polarizované aj v závislosti aj od uhla dopadu svetla a teda od polohy slnka.

Každopádne polarizačné okuliare pre rybárov výborným doplnkom. Ak nepomôžu, určite neuškodia.

Zhrnuté a podčiarknuté, polarizačné okuliare - ÁNO.

Až na pár výnimiek kde sa ich účinok eliminuje polohou slnka, sú prospešné a zvyšujú komfort videnia. Ich použite závisí od vašich osobných preferencií a pocitov.

Náša rada: Ak ste sa ešte nerozhodli, skúste lacnejšie modely alebo využite zľavu pri drahších a posúďte sami.

Extra Tip: Polarizačné okuliare sú vhodné pre deti.

Jednoznačne pravda. Základom pre detské slnečné okuliare je 100% UV filter, aby sme chránili deťom zrak už od útleho veku.

Deťom však tak isto ako dospelým, znepríjemňuje oslnenie slnečné letné dni, tak im prečo nedopriať rovnaký komfort ako sebe. Či už za jazdy autom pozerajúc sa von oknom, alebo pri prechádzke mestom na rozpálenom chodníku. Ale hlavne pri vode, kde deti trávia čas najradšej, budú polarizačné okuliare ich radostným spoločníkom. Vyberajte detské modely, ktoré sú prispôsobené ich veku dizajnom a farbami. A čo tak extra pružný materiál, ktorý predĺži ich životnosť a poteší vašu peňaženku.

A priznajme si, že sú v tých malých slňákoch také rozkošné...

Detské slnečné okuliare