Lexikón okuliarov a očnej optiky

Acetát, acetátový rám – acetát celulózy je prípravok na báze plastu, ktorý je hypoalergénny. Materiál používaný na výrobu okuliarových rámov pre slnečné a dioptrické okuliare už od 40.rokov 20.storočia. Výhodou oproti štandardnému plastu je jeho odolnosť a trvácnosť. Tento typ plastu je extrémne ľahký a vyznačuje sa dobrou flexibilitou. Umožňuje využitie širokého spektra farieb, priehľadnosti materiálu a povrchových úprav. V súčasnosti plast najvyššej kvality, ktorý je používaný vo výrobe okuliarových rámov. 

 

Antireflex – alebo antireflexná vrstva predstavuje povlak nanesený na povrch šošovky, eliminujúci neželané odrazy svetla, ktoré vznikajú pri jeho dopade na povrch šošovky. Svojimi vlastnosťami zlepšuje pripustnosť svetla a pozitívne ovplyvňuje celkové videnie. Absolútna nutnosť pri voľbe okuliarových šošoviek, ktorá znižuje únavu očí a chráni zrak.

 

Aviator - okuliarový rám vznikol v 20.storočí na základe leteckých okuliarov pre pilotov. Charakteristický veľkým očnicami, ktoré sú prepojené prepážkou. Rám je tradične ak nie výhradne vyrobený z kovu. Slnečný model Ray-Ban Aviator prichádza do módy v 60. rokoch a je populárny do dnes. Ikona okuliarov známa aj z množstva filmov. 
Slnečné okuliare Aviator - eOkuliare.sk

Bifokálne šošovky, bifokálne okuliare – sklá zložené z dvoch častí umožňujúcich videnie do diaľky a zároveň na blízko. Vložením segmentu na čítanie do skla na diaľku tak dostávame jednu šošovku s dvojitou funkciou. Vynájdené Benjaminom Franklinom v 18. Storočí. Dvoje okuliare tak môžu byť nahradené jednými.

 

CR-39 – označenie pre materiál používaný pri výrobe okuliarových šošoviek. Ide o plastický polymér, z ktorého je v súčasnosti vyrobená väčšina plastových šošoviek. CR-39 sa označujú plastové šošovky s indexom lomu 1.498. Vhodné pre dioptrie do 1,75. Pri vyšších hodnotách dioptrií sa šošovka stáva hrubšou. Patent z 50. rokov 20. storočia bol míľnikom v optickom priemysle. A to hlavne kvôli takmer o polovicu nižšej hmotnosti a vyššej odolnosti voči rozbitiu v porovnaní so sklom.

 

Cat Eye, cat eye okuliare – módny štýl dámskych okuliarov v tvare pripomínajúcom oči mačky. V prednej časti očníc je rám predĺžený smerom k straniciam rámu. Populárny od 50. Rokov 20. Storočia hollywoodskymi herečkami. Videný aj vo filme Raňajky u Tiffanyho s Audrey Hepburn. 

 

Flex, okuliare s flexom - pojem alebo skratka používaná pre okuliarový rám, na ktorom sú stráničky uchytené s očnicami flexibilne. Flex dovoľuje vychýlenie postraníc o určitý uhol smerom von od fixnej pozície a umožňuje pohodlnejšie nasadzovanie rámu. 

 

Hypermetropia  - ďalekozrakosť. Je to ochorenie oka, keď oko nie je schopné vidieť blízke objekty jasne, ale naopak vzdialené predmety sú videné ostro a bez problémov. Na korekciu sa používajú šošovky označené ako plus; +; sférické; konvexné. 
 

 

Myopia - krátkozrakosť. Choroba oka, pri ktorej sú objekty v blízkosti videné jasne a od určitej vzdialenosti sa táto schopnosť stráca a predmety v diaľke sú videné nejasne. Na korekciu sa používajú šošovky označené ako mínus; -; asferické; konkávne. 

 

Multifokálne okuliare, multifokálne šošovky -  okuliarová šošovka umožňujúca videnie v širokom spektre vzdialeností. Do diaľky, na blízko aj na strednú vzdialenosť. Prechodové zóny medzi jednotlivými segmentmi sú neviditeľné a poskytujú plynulý prechod medzi zornými  poľami. Tento vynález označovaný  ako Progresívne šošovky bol patentovaný vo Veľkej Británii na začiatku 20.storočia.  


Rozmery okuliarového rámu

Okuliarový rám, rozmery rámu - rozmery okuliarov sú jedným z hlavných parametrov pri ich výbere. Rozmery sú štandardne uvádzané na stráničke rámu v tvare s 3 číslami 50-145-18. Prvý údaj znamená šírku očnice, resp. šírku okuliarovej šošovky. Druhé číslo za znakom štvorca je dĺžka postranice alebo ramena. Tretí, najmenší údaj je rozmer nosníka, čiže vzdialenosť medzi ľavou a pravou očnicou. 

 

PD – z anglického pupillary distance, vzdialenosť očných zreníc. Vzájomná vzdialenosť ľavej a pravej zreničky je potrebná pre správne zabrúsenie okuliarových skiel do rámu. 

 

Wayfarer - legendárny model okuliarov v 50. rokov 20. storočia patentovaný spoločnosťou Bausch and Lomb. Od roku 1956 sa vyrábajú slnečné okuliare Ray-Ban Wayfarer. Na tú dobu netradičný plastový rám s robustnými stránicami, oydobenými striebornou sponou na bokoch bol revolučným dizajnom oproti v tej dobe tradičným tenkým kovovým rámom. Dodnes predstavuje klasiku moderného dizajnu a jeden z najpredávanejších model slnečných okuliarov v histórii. 

 

Polarizačné šošovky  - polarizačná sklá obsahujú filter, ktorý redukuje množstvo svetla vstupujúceho do oka. Polarizačné šošovky sa používajú pri slnečných okuliaroch a výrazne zlepšujú videnie, obzvlášť vhodné pri športoch a pri riadení vozidla. 

 

Stránička / stránica / postranica - bočná časť rámu okuliarov spojená s očnicami, ktorá drží rám a slúži na uchytenie na hlave. Často krát hlavná časť okuliarového rámu z hľadiska dizajnu, určuje štýl okuliarov a používa sa na zobrazenie loga výrobcu okuliarov. Charakterizuje ho druhý číselný údaj zobrazený pri rozmeroch rámu. 50-145-18. V tomto prípade rozmer 145 (mm). 

 

Rám - rám okuliarov slúži na osadenie okuliarových skiel, resp. šošoviek. Celorám je typ kde sú sklá obopínané po celom obvode, pri poloráme je časť skiel otvorená a zachytená silonom. Bez rámové okuliare sú vŕtané rámy, pri ktorých sú šošovky prichytené ku strániciam skrutkou. Najčastejším materiálom pre okuliarové rámy je plast, kov, alebo titán, prípadne kombinácia týchto materiálov. 

 

Ray-Ban - značka slnečných okuliarov, ktorá sa stala ich synonymom. Založená v 1937 v Amerike firmou Bausch & Lomb. V súčasnosti vlastnená talianskouRay-Ban skupinou Luxottica. Preslávená modelmi Wayfarer a Aviator, ponúka prémiové okuliare s polarizačnými šošovkami s UV filtrom.  

 

Šošovky - okuliarové šošovky, dioptrické šošovky, dioptrické sklá. Pri výbere dioptrických šošoviek rozhoduje hrúbka skla, materiál, povrchové úpravy a hlavne dioptrické hodnoty nositeľa okuliarov. Výber šošoviek do dioptrických okuliarov je komplexná téma.  

 

Sklá, dioptrické sklá, sklá do okuliarov - pozri šošovky 

Serengeti – prémiová značka slnečných okuliarov amerického výrobcu. Využívajúc patentovanú technológiu šošoviek, vylepšenú polarizačnú vrstvu sú Serengeti preferované okuliare pre šoférov, outdoorových športovcov či pilotov. Samozafarbovacie, fotochromatické šošovky Serengeti konštantne  reagujú svojím stmavením, resp. zosvetlením na aktuálnu intenzitu svetla. Ocenené mnohými cenami a označované ako najlepšie slnečné okuliare na svete. 

Plano - hodnota dioptrií udávaná na predpise, predstavuje hodnotu nula. Udáva sa pre okuliare bez dioptrií používané ako módny doplnok. 

 

Jednoohnisková šošovka - jednoohniskové šošovky sa používajú na korekciu krátkozrakosti, ďalekozrakosti alebo astigmatizmu. Sú schopné korigovať chybu oka iba na jednu vzdialenosť, do diaľky, na blízko alebo stred. Sférické alebo asferické, ktoré sú plochejšie. 

 

eOkuliare.sk - prvá online očná optika na Slovensku. Priekopník predaja dioptrických okuliarov cez internet už od roku 2008. Slovenská očná optika s top servisom a kvalitou za slovenské ceny.