Pri výbere farieb rámu okuliarov nehľadajte kontrast, ale harmóniu. Nič nepokazia pomerne decentné a zároveň elegantné kovové rámy v striebornej či zlatistej farbe, ktoré zároveň pekne ladia so šperkami z toho istého kovu. Plastové rámy sú vďaka svojej hrúbke a neraz aj pestrým farbám nápadnejšie. Pri výbere farieb rámu v prvom rade zohľadnite to, aký ste farebný typ.

 

Jarný typ sa vyznačuje jasnou, svetlou pleťou so zlatisto žltým alebo broskyňovým odtieňom a svetlou farbou očí (svetlomodrá, svetlozelená). Jarné typy mávajú sklony k pehám a červenaniu sa. Vhodná farba rámu okuliarov by mohla byť skôr svetlejšia – medová, svetlá zlatohnedá, svetločervená, svetlohnedá, svetložltá, béžová.

  •  
    • TIP: záleží samozrejme aj na farbe vlasov, prioritne sa však riadime farbou pleti.

 

Letný typ má ružovkastú farbu pleti, niekedy s jemným nádychom do modra alebo až do fialova. Oči sú väčšinou modré s náznakom zelenej alebo sivej, prípadne zelené alebo dokonca hnedé s náznakom zelenej, modrej či sivej. K letnému typu pleti farebne vyhovujú rámiky strieborné, ale aj svetlohnedé, svetlofialové, svetloružové, svetlomodré, modrozelené a niektoré odtiene červenej.

  •  
    • TIP: Na preverenie takýchto jemných odtieňov pleti sa používa jednoduchý trik – skryť vlasy pod snehobiely uterák, a „preskúmať“ v zrkadle v akom odtieni sa vám javí vaša pleť. Bežne to býva „chladný“ odtieň do modra alebo „teplý“ odtieň do žltkasta.

 

Jesenný typ má svetlú alebo bronzovú pleť, často s pehami a tmavohnedými až načervenalými vlasmi. Tento typ je u nás je pomerne vzácny. Oči sú väčšinou hnedé s náznakmi zelenej alebo modrej, niekedy sú tyrkysové alebo svetlomodré. Farby rámu okuliarov by mali byť jemné, jasné a teplé – napríklad hnedá, zlatistá a béžová.

  •  
    • TIP: ak máte správne zvolené farby oblečenia, poslúžia vám farby z vášho šatníka ako pomôcka pri výbere farby rámu okuliarov. V prípade pochybností pri výbere farby rámu vsaďte skôr na menej nápadné, decentnejšie rámy a polorámy v neutrálnych farbách.

 

Zimný typ má bielu veľmi svetlú pleť s modrastými podtónmi – až tak svetlú, že sem tam vidno aj odtieniky ciev a žiliek. Oči sú orieškovohnedé, svetlozelené, sivé alebo modré s výrazným kontrastom medzi dúhovkou a očným bielkom. Vlasy zimného typu sú väčšinou čierne, občas tmavohnedé. Vhodnou farbou rámu okuliarov by mohla byť strieborná, čierna, šedá, jemne ružová, jasná zelená, pastelové odtiene.