Jednou zo zložiek slnečného svetla je ultrafialové žiarenie (UV žiarenie). Napriek mediálnej démonizácii :) ultrafialového žiarenia je prirodzenou súčasťou nášho prostredia a vďaka nemu si naše telo syntetizuje vitamín D. Pri nadmernom exponovaní UV žiarením však môže dôjsť k poškodeniu kože a zraku. Keďže zrak je našim najdôležitejším zmyslovým orgánom a ozónová vrstva atmosféry (ktorá nás chráni pred UV žiarením) neustále slabne, je potrebné chrániť si zrak slnečnými okuliarmi s UV filtrom.

Slnečné okuliare s UV filtrom by ste vonku mali nosiť celoročne – teda nie len vtedy, keď svieti slnko naplno, ale aj keď je zatiahnutá obloha. Mraky váš zrak pred ultrafialovým žiarením neochránia. A týka sa to nielen dospelých, ale aj detí. Kvalitné slnečné okuliare s UV filtrom pomôžu ochrániť zrak napríklad pred zvýšeným rizikom šedého zákalu alebo pred rakoviny jemnej kože v blízkosti očí. To určite stojí za investíciu do nákupu okuliarov s UV filtrom. Absolútnou nutnosťou je nosenie slnečných okuliarov vo vyšších nadmorských výškach, kde slnečné svetlo a UV žiarenie dosahujú vyššie hodnoty.

Na čo si teda dávať pozor pri výbere slnečných okuliarov?

  1. Uprednostnite slnečné okuliare s 99% alebo 100% UV filtrom.
  2. Nekupujte necertifikované slnečné okuliare od pouličných predajcov a extrémne lacné noname modely, ktoré nemusia poskytovať dostatočnú ochranu pred UV žiarením a môžu byť aj opticky menej kvalitné.
  3. Overte si, či zvolený model poskytuje ochranu pred UV žiarením o vlnovej dĺžke 400 nanometrov (UV400).
  4. Rozmernejšie šošovky slnečných okuliarov ochránia väčšiu plochu okolo vašich očí – tu doslova platí čím viac, tým lepšie.
  5. Na každodenné nosenie sú vhodné slnečné okuliare s svetlejšími šošovkami, sfarbenými do šeda (prípadne aj s hnedým alebo zeleným odtieňom) – takéto okuliare nevypestujú u očí svetloplachosť a zároveň príliš neskresľujú farby.
  6. Pre lyžiarov sú užitočné modely so žltým sfarbením šošoviek zlepšujúce rozoznávanie vzdialených objektov, a to aj pri zhoršenej viditeľnosti.

Chránia tmavšie slnečné okuliare pred UV žiarením lepšie?

Nie – je to len jeden z nesprávnych laických pohľadov na kvalitu slnečných okuliarov. UV filter je v podstate číry, takže tmavosť skiel s ochranou pred UV žiarením nesúvisí. Práve naopak, mohlo by byť veľmi nebezpečné používať tmavé slnečné okuliare bez UV filtra, pretože zorničky sa za tmavými sklami rozšíria a bez ochrany pred UV žiarením by boli ešte zraniteľnejšie.

TIP: aj dioptrické okuliare možno objednať na www.e-okuliare.sk so 100% UV filtrom a ďalšími úpravami.