Pri dnešnej ponuke elegantných rámikov a kvalitných (aj plastových) skiel sú dioptrické okuliare nielen pomôckou, ale aj jedným z najzaujímavejších dizajnových doplnkov. Prečítajte si niekoľko užitočných rád, ktoré vám pomôžu s výberom tých správnych okuliarov.

Plastový alebo kovový rámik?

Rozdiely medzi plastovými a kovovými rámikmi nie sú len v cenách, ale najmä vo vlastnostiach týchto materiálov a celkovom vzhľade okuliarov.

Plastové rámiky môžu byť pri hrubom zaobchádzaní skôr náchylné na prasknutie. Sú príjemné na dotyk a dostupné v mnohých farbách a dizajnoch. Často sa vyrábajú v robustnejšom prevedení, ktoré ľahko umožňuje „zamaskovať“ hrúbku skiel aj prípadné rozdiely v hrúbkach skiel (ak má každé sklo výrazne inú dioptriu).

Kovové rámiky sú všeobecne decentnejšie a subtílnejšie, čo zase pri hrubom zaobchádzaní môže viesť napríklad k pokriveniu mechanickým tlakom. Prevencia pred poškodením rámu je u oboch materiálov rovnaká – citlivé zaobchádzanie a používanie oboch rúk pri nasadovaní aj skladaní okuliarov.

Zaujímavou variantou kovových rámov okuliarov je tzv. polorám, ktorému „chýba“ spodná časť rámu očnice. Pri niektorých modeloch okuliarov sa stretnete aj s kombinovaným rámom, napríklad s plastovými stránicami a kovovými očnicami a nosníkom. Pre tenké kovové rámy je vo väčšine prípadov potrebné použiť stenčené sklo, čo prispieva nielen k lepšej estetike ale aj k pohodliu užívateľa.

Tvar okuliarových rámov

Nenechajte sa príliš ovplyvňovať názormi iných ľudí, jednoducho si doprajte okuliare s rámom ktorý sa vám páči. Všeobecne sa odporúča ľuďom s hranatou či trojuholníkovou tvárou uprednostniť okuliare s okrúhlym alebo oválnym rámom. Naopak ľudom s okrúhlou tvárou sú odporúčané skôr okuliare s obdĺžnikovým resp. hranatým tvarom rámu, pričom hrany môžu byť zjemnené alebo celkové línie rámu zošikmené. K oválnej tvári sa hodí takmer akýkoľvek tvar rámu.

Rozmery rámu

Moderné okuliare s ľahučkými odľahčenými plastovými sklami sú navrhované tak, aby poskytovali svojmu užívateľov maximálne pohodlie. Pri nákupe si však musíte dať pozor na správne rozmery rámu. Ide predovšetkým o šírku okuliarov danú priemerom očnice (= šírkou očnice) a šírkou nosníka, ale aj o dĺžku stránice.

Ďaľším dôležitým parametrom je dĺžka stránice okuliarov (vrátane zakrivenia). Ak už okuliare nosíte a cítite sa v nich pohodlne, nezabudnite si na nich pred kúpou nových okuliarov pravítkom odmerať vyššie uvedené parametre. Tak získate cenné údaje, ktorými sa môžete aspoň orientačne riadiť pri výbere nových okuliarov.

Pri jednoduchých (jednoohniskových) šošovkách je výška očnice okuliarového rámu prakticky ľubovoľná. Ak si však vyberáte rámik pre bifokálne alebo multifokálne šošovky, výška očnice musí byť najmenej 27 mm. Pri každom modeli okuliarov na eOkuliare.sk sú v prehľadnej tabuľke vždy uvedené nielen rozmery a iné parametre rámu, ale aj informácia pre aké typy šošoviek je rám vhodný.

V prípade akýchkoľvek pochybností alebo otázok nás kedykoľvek kontaktujte eOkuliare.sk – ochotne vám poradíme.

Tak isto sledujte všetko o okuliaroch na Facebooku